2013.12.08.
00:07

Írta: vállalkozóblog

Légy jó pap!

Mi az, amit mindenki tud a jó papokról? Természetesen azt, hogy holtig tanulnak. Igaz ez a jó vállalkozókra is. Vállalkozóként a legfontosabb képesség, amit megtanulhatsz nem más, mint maga a tanulás képessége.


Felejtsd el egy pillanatra a gimnáziumi emlékeidet, amikor a tanulás azt jelentette, hogy bonyolult (és sokszor nem túl hasznos) matematikai képleteket, verseket vagy régi királyok neveit kellett megjegyezned a másnapi témazáró dolgozatra. Én nem erről a fajta tanulásról beszélek.



Tanulj meg új környezeteket, új embereket

Talking_with_the_hands.jpgMindannyian ismerünk valakit, aki azonnal megtalálja a helyét bármilyen új helyzetben. Mennyire irigyeljük őket, a könnyed stílusukat, ahogy pillanatok alatt építenek új kapcsolatokat! Tudod mi a titkuk? Sok új társaságban fordulnak meg.
Nincs általános recept arra, hogyan helyezkedj el új környezetekben. Egyetlen bombabiztos módszer van: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Keress rendszeresen új társaságokat, új embereket és beszélgess. Az elején nehéz lesz, de ha sokat csinálod, észre fogod venni, hogy egyre könnyeben találod meg a közös témákat, egyre könnyebben ismered meg az új embereket, végül pedig te lehetsz az a könnyedén ismerkedő szerencsés, akit a többiek irigyelnek, aki amint belép egy helyiségbe, már ismer is mindenkit.
Hogy ez miért hasznos? Gondold csak végig, hány különböző csoportnak voltál már része. Gimnáziumi osztályok, egyetemi csoportok, kocsmai asztaltársaságok, sport csapatok, munkahelyek, baráti társaságok. Az amerikai munkaügyi minisztérium felmérése szerint pedig az emberek átlagosan 10-15 különböző helyen dolgoznak a karrierjük során. Ez azt jelenti, hogy 3-4 évente váltunk munkahelyet. Ebben a tempóban nagyon sokat számít, hogy gyorsan be tudj illeszkedni egy új helyen. Ez is egy képesség, amit meg kell tanulni.

Tanulj meg új képességeket

Számtalan listát találni az interneten azokról a dolgokról, amihez egy vállalkozónak mindenképp értenie kell (ez ez és ez jó példa), de biztosan te is össze tudnál gyűjteni legalább 3-4 dolgot, ami sokszor jól jönne, ha értenél FEMA_-_20472_-_Photograph_by_Marvin_Nauman_taken_on_11-10-2005_in_Louisiana.jpghozzá. Vállalkozóként alapvetően amúgy is reneszánsz embereknek kell lennünk (gondolj csak bele: cégjog, marketing, menedzsment, pénzügy, HR, és akkor még nem is beszéltünk arról, mivel foglalkozik a vállalkozásod), és napról napra újabb és újabb helyzetekben kell tudnunk eligazodni, hozzáértően szólni a beszélgetéshez. Ehhez elengedhetetlen, hogy könnyedén sajátítsunk el új képességeket, új "skilleket" a könyveléstől a webszerkesztésen át a kisfeszültségű villanyszerelésig (ugye nem akarsz villanyszerelőt hívni, hogy felszereljen három olvasólámpát az első irodádban?).
A kulcs itt is hasonló: gyakorolni. Gondold végig, mik azok a feladatok, amiket nem tudnál agad ellátni. Lehet, hogy ezek nem nagy dolgok, de mennyivel kényelmesebb lenne, ha magad meg tudnád oldani.
Nézz utána, kérdezz meg szakértőket, próbáld megcsinálni olyankor, amikor nem múlik rajta sok.
Megtanultál egy új skillt? Válassz újat, amit megtanulhatsz. A jó vállalkozó holtig tanul.

Tanulj meg új üzletágakat

Az ember belekezd egy vállalkozásba, és ahogy halad előre, sorban érkeznek az ötletek, lehetőségek, nem várt, új ügyfélcsoportok, te pedig egyszercsak azon kapod magad, hogy már egészen más üzletágban vagy, mint ahonnan elindultál. (Jó példa lehet erre a Google, a keresőmotorként indult vállalkozás, amely mára a 
5904125111_ea0978a0b6_o.jpg
tárhelyszolgáltatástól a laptopgyártásig rengeteg különböző ágazatban van jelen.) A legfontosabb, hogy azonnal el tudj igazodni az új bizniszben, rögtön képes legyél elnavigálni az új körülmények, szereplők és szabályok sűrűjében. Ne várd meg, amíg rákényszerülsz, hogy más üzletágakat is megismerj a sajátodon kívül. Olvass utána üzletágaknak, tevékenységeknek. Keress meg minden információt, ami ahhoz kell, hogy teljesen átlásd az üzletágat. Ne állj meg, amíg úgy nem érzed, magabiztosan eligazodsz az üzletágban. Ez segít jobban megértened az üzleti világ működését, és az ügyfeleid gondolkodását (sokszor más területeken jelennek csak meg olyan hatások, amik nálad is érvényesülnek).
A legfontosabb: mindig tanulj valamit. Fejleszd magad, mert így lehetsz a legfelkészültebb bármire, amit az élet eléd sodor, akár vállalkozó vagy, akár nem.




Ha (hozzám hasonlóan) mindenre szeretnél egy digitális eszközt, ezen a linken találhatsz néhány oldalt, amik segítenek a személyes céljaidat követni:
http://lifehacker.com/5873909/five-best-goal-tracking-services

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr15679431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása