2013.12.03.
15:41

Írta: vállalkozóblog

Susogós nadrág vagy felelősség?

Nagydarab, kigyúrt, kopasz férfi kiszáll az ültetett, sötétített ablakos béemvéből, közben folyamatosan ordít a mobiljába. "Béla b...meg, nem intézeted el, megint nem intézted el. Három hete csúszik az ügy, most már elbukjuk az egész lóvét. Persze, hogy elintézed. Múltkor is ezt mondtad. Jólvan, három nap, utána a Janikát küldöm, hogy intézkedjen."
Továbbmegyünk, közben az orrom alatt mondom: "Na, a vállalkozókám".
susi_mobil.gif
Sokáig ez a kép élt Magyarországon mindenkiben, ha azt a szót hallotta: vállalkozó. Simlis, trükközik, bunkó, semiképp nem olyan karrier, amire egy tisztességes, jól képzett ember vágyik.
Mára már változóban van ez a kép. Lassan mi is felzárkózunk a "nyugati világhoz" (bár ma már ez sem azt jelenti, hogy a "tőlünk nyugatra fekvő országok". Erről a berögződésről majd máskor.)


Vállalkozónak lenni nem egyenlő a trükközéssel. A vállalkozó mer álmodni, mer kockáztatni és mer felelősséget vállalni másokért. Vállalkozó az, aki megvalósítja az ötleteit, aki megkérdőjelezi a status quot és önmaga tesz a megszokások lerombolásáért. Nem "hangember", aki puccos kávézókban elmélkedik langyos lattét kortyolva, hanem cselekvő ember, aki a kávézót nyitotta, mert úgy látta, van rá igény.

A vállalkozó az az ember, aki beleugrik az ismeretlenbe, belekezd valami olyanba, amit senki nem próbált még és vállalja az ezzel járó kockázatot. A vállalkozó a legvakmerőbb de egyszersmind a legóvatosabb embertípus is. Vakmerő, ha a saját bőrét kockáztatja, de óvatos, ha a társaiét, alkalmazottaiét. Mert a vállalkozóra nehezedik legjobban a mások iránti felelősség súlya. Gondoljunk csak bele: van egy jónak tűnő ötlet, meg néhány havi működéshez elegendő pénz. az ötletet még senki nem ellenőrizte, nincs bizonyítva, hogy működni fog, vagy csúfosan megbukik. Erre a nem túl stabil alapra vesz fel a vállalkozó alkalmazottakat. Lelkes, tehetséges embereket, akik sokszor biztos áldásokat hagynak ott, hogy ez induló cégnél dolgozzanak. A vállalkozó innentől van igazán nehéz helyzetben. Amíg egyedül volt, csak a saját kockázatával kellett törődnie, innentől viszont 5-10 ember élete, egzisztenciája, megélhetése múlik a vállalkozó ötletének sikerességén. 


Ezért indítottam ezt a blogot. Hogy a vállalkozói létet, a vállalkozói gondolkodást bemutassam. Mert vállalkozó lehet bárki, gazdag vagy szegény, szép vagy csúnya, pesti vagy vidéki, a lényeg a tenni akarás.

1 komment

Címkék: cég felelősség vállalkozás vállalkozó bunkofon

A bejegyzés trackback címe:

https://vallalkozoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr15673528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli321 2017.02.03. 16:15:49

Szerintem egy kicsit túl van magasztalva a vállalkozói lét.
Gondoljunk csak bele: mi lenne a világgal a nagycégek nélkül!
Mi lenne, ha nem lennének környezetszennyező gyárak? Vagy nem lennének méregdrága csúcsmobilok?
Vajon tényleg rosszabb lenne az élet, ha a Mr. Prezident nem álmodja meg a tökéletes reklámot, hogy eladjon valami szükségtelen vackot, amivel aztán fogyasztás-függővé tesz egy komplett emberi civilizációt?

Nem tudom, de azt igen, hogy a vállakozói léthez hozzátartozik egyfajta pszichopata működés: lehet ezt vakmerőségnek, kockáztatásnak és nagyfokú ambíciónak, meg tenni akarásnak nevezni, csak hát na!
Pontosan az a lényeg, hogy nem lehet bárkiből vállalkozó, hiszen egyrészt akkor ki intézné a kétkezi munkát? Másrészt egy egészségesen fusztrált emberben nincsenek meg ezek a személyiség vonások.
Egy egészségesen fusztrált átlagember olyan, mint Dustin Hoffmann Az ügynök halálában, aki pontosan az az ember, aki benyalta az amerikai álmot. Benyalta az ilyen cikkekhez hasonló sztereotípiákat és szeretné vállalkozóvá felküzdeni magát a semmiből és végül azt éri el, hogy keserűen beledöglik!
süti beállítások módosítása